سپری چیست؟

Rate this post
سپری و انواع آن

سپری یا پروفیل T یکی از مقاطع پر کاربرد در ساختمان سازی و به طور کلی در صنعت است. بسیاری از افراد، ممکن است که سپری را با نبشی اشتباه بگیرند، اما این دو مقطع باهم متفاوت هستند. در این مقاله قرار است تا به بررسی کامل سپری بپردازیم و همچنین در مورد کاربردها و انواع آن اطلاعات بیشتری کسب کنیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.

سپری از بال و جان باریک و بلند ساخته می‌شود و به دلیل شکل ظاهری آن که شبیه به حرف T است به پروفیل T نیز معروف است. این محصول صنعتی و ساختمانی به دو صورت فابریک و پرسی تولید می‌شود؛ حتی در بعضی موارد تیرآهن را از وسط به صورت طولی برش می‌دهند و بدین صورت سپری را تولید می‌کنند.

سپری چیست؟

سپری از بال و جان باریک و بلند ساخته می‌شود و به دلیل شکل ظاهری آن که شبیه به حرف T است به پروفیل T نیز معروف است. این محصول صنعتی و ساختمانی به دو صورت فابریک و پرسی تولید می‌شود؛ حتی در بعضی موارد تیرآهن را از وسط به صورت طولی برش می‌دهند و بدین صورت این مقطع را تولید می‌کنند. اگر در اتصالات قوی و اتصالاتی که ضخامت بالا نیاز دارند، قرار باشد مورد استفاده قرار بگیرند، تیرآهن‌های سنگین و هاش را برش می‌دهند تا مقاومت و ضخامت مورد نیاز را بتوانند برای سپری مورد نظر ایجاد کنند.
از نکات گفتنی این است که سپری‌ها با ضخامت ۲ میلی‌متر کاربرد بیشتری دارند، اما در بازار از ضخامت ۰/۹ تا ۲/۵ میلی‌متر موجود است. علاوه بر تفاوت در ضخامت، قیمت آنها نیز باهم تفاوت دارد که می‌توانید به قیمت سپری مراجعه کنید و از قیمت انواع مختلف آن مطلع شوید. دیواره‌ سپری‌ها، معمولا با لبه‌ی آن‌ها هم اندازه هستند و به همین دلیل نمره‌های گوناگونی که برای آنها در نظر گرفته می‌شود برگرفته از اندازه‌ی لبه یا دیواره برحسب میلی‌متر است. مثلا اگر ۲۰ میلی‌متر اندازه‌ی لبه آن باشد، نمره‌ ۲ می‌شود و اصطلاحا به آن سپری نمره ۲ می‌گویند. علاوه بر این اندازه‌ها، اندازه‌ی طول سپری‌ نیز غالباً بین ۶ تا ۱۲ متر است. و طبق استاندارد جهانی باید به صورت لبه گرد و لبه تیز تولید گردند. در ادامه در مورد انواع سپری بیشتر توضیح خواهیم داد.

 

شمایی از سطح مقطع پروفیل سپری

شمایی از سطح مقطع پروفیل سپری

 

انواع سپری

سپری‌ها از جنس آهن، مس، آلومینیوم، برنج و استیل هستند و همانطور که در بالا گفته شد از لحاظ ظاهری به دو صورت تقسیم و تولید می‌شوند.
در روش تولید هم به دو دسته‌ی نورد گرم و نورد سرد تقسیم می‌شوند. در روش نورد گرم از دستگاه‌های پیشرفته و و تکامل یافته‌ استفاده می‌کنند و اگر وزن را معیار قرار دهیم، نورد گرم در بین فرآیندهای تولیدی در صدر جدول قرار می‌گیرد. این روش در مقایسه با روش نورد سرد متداول‌تر است و در تولید قطعات مرغوب، قیمت سپری در این روش نسبت به روش نورد سرد کمتر است و به دلیل همین صرفه‌ اقتصادی، بیشتر به روش نورد گرم تولید می‌شوند. تولیدهایی که به روش نورد گرم انجام می‌گیرند، به شکل و اندازه‌ استانداردهای متعارف سپری‌ها هستند.
برخی از این استانداردها عبارتند از: DIN EN 10055 ،DIN59051 و DIN1022

سپری آلومینیومی

از سپری‌های آلومینیومی بیشتر در موارد روکاری، سقف‌های کاذب، حمام‌ها و آشپزخانه‌ها استفاده می‌شود و به دلیل استحکام مناسب و به آسانی تمیز شدن آن، در طراحی فروشگاه‌ها و به طور کلی معماری مدرن نیز بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

سپری آهنی

انواع سپری‌های آهنی موجود در بازار مشتمل بر دو نوع است:

  1. آهنی فابریک
    پروفیل سپری آهنی فابریک، پروفیلی T شکل است که پس از طی مراحل نورد به شکل سپری در می‌آید. ابعاد این پروفیل، دارای عرض و ضخامت بال و جان و همچنین وزن محصول تولید شده، بر طبق استاندارد آلمان یا همان جدول اشتال است. البته خود پروفیل‌ها هم انواع مختلفی دارند که می‌توانید با مراجعه به بخش انواع پروفیل با گونه‌های مختلف آن آشنا شوید.
  2. آهنی نوردی

پروفیل سپری آهنی نوردی، پروفیلی با شکل هندسی است و تفاوتش با سپری‌های آهنی فابریک، در وزن کمتر است و در نتیجه مقاومت کمتری نیز دارد و در مواردی استفاده می‌شود که ابعاد اولویت و اهمیت بیشتری داشته باشد.
اما دسته‌بندی سپری‌های آهنی به همین ‌جا ختم نمی‌شود و از لحاظ شکل ظاهری مقطع نیز به سه دسته مختلف تقسیم می‌شوند:

  • سپری با اضلاع متساوی که عرض و ارتفاع آن‌ها برابر است.
  • سپری با اضلاع نامتساوی که درآن‌ها ارتفاع نصف عرض است.
  • سپری با ارتفاع زیاد

 

جدول وزن سپری

در جدول زیر به تفصیل وزن سپری شرح داده شده است. وزن سپری آهنی ارائه شده در این جدول نیز بر حسب طول ۶ متر محاسبه شده است.

 

جدول وزن پروفیل سپری

کاربرد سپری

سپری از آن دسته مقاطع فولادی است که امروزه به شدت مورد توجه قرار گرفته است و در صنعت ساختمان سازی و به طور کلی در صنعت بسیار استفاده می‌شود. اگر دقیق‌تر نگاه کنیم، در دور و اطرافمان، نمونه‌های زیادی از کاربرد آن‌ها را می‌توانیم بیابیم. با این حال، در ادامه نمونه‌هایی از استفاده‌ی سپری را مرور خواهیم کرد تا برای شما ملموس‌تر شود:

  • برای اتصال پل‌ها به ستون‌ها
  • ستون و خرپا (سازه‌های صلب از واحدهای مثلثی شکل)
  • برای ساخت انواع در و پنجره
  • برای استحکام در اسکلت گلخانه‌ها
  • در سقف‌های شیشه‌ای و ساخت سازه‌های فلزی
  • به عنوان قطعه در سقف‌های کاذب
  • نماکاری خشک یا خشکه چینی
  • به عنوان مهارکننده در ساختمان‌ها
  • صنعت سدسازی
  • در گاردریل‌ها (کنار اتوبان، کنار پل و..)
  • سقف‌های نورگذر
  • برپایی زیرسازی‌های فلزی
  • کلاف‌بندی دیوارهای بنایی (وال پست)

 

جمع‌‎‎بندی

در این مقاله سعی کردیم تا شما را با سپری بیشتر آشنا کنیم و انواع مختلف آن را بهتر بشناسید. همچنین از جدول وزن و استانداردهای مربوط به این مقطع هم سخن گفتیم. در ایران نیز تولید آن در کارخانجات مختلفی صورت می‌گیرد و یکی از مقاطعی است که در سال‌های اخیر برای استحکام بیشتر ساختمان‌ها، مورد توجه قرار گرفته است. امیدواریم که این مطلب، موجب آشنایی بیشتر شما با این قطعه شده باشد. حتما نظرات و سوالات خود را با ما در میان بگذارید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *